OM BIF

Branteviks IF historia

Branteviks IF sedan 1924 - engagemang, eldsjälar och skickliga spelare.


Det året segrade Uruguays fotbollslag i Olympiska sommarspelen. Samma år sparkade Allsvenskan för herrar igång sin första säsong.

Den 5 maj detta år bildades Branteviks idrottsförening, BIF. Gissa vilket som kallas en historisk händelse i Brantevik?! Steget är i och för sig långt därifrån till dagens fotbollslag och -plan, men engagemanget och spelglädjen är samma.


Flera nuvarande och tidigare styrelsemedlemmar har fäder som var med då och kan berätta om hur det var. De växte upp med fotbollen och har fortsatt engagera sig på det ena eller andra sättet.


Det var en gång...

Oftast nämns Brantevik i samband med sin forna stolta segelfartygsflotta. Fotbollen kan sägas höra samman med den. Några hemvändande sjömän berättade någon gång före första världskriget att de sett hur det sparkades boll i engelska hamnar. Det hade till och med bildats fotbollsföreningar där. Några år senare började bollen rulla i Brantevik.


Besvärlig boll

Spelregler och en läderfotboll kom också via sjömän till Brantevik efter andra världskriget. Då hade spelarna redan tillverkat egna bollar. De hade fått veta att bollen skulle vara av läder med en luftfylld gummiblåsa inuti. Vem kunde vara bättre på läder än en skomakare och det blev därför skomakaren i byn som förfärdigade den första bollen av överblivna läderbitar. Istället för gummiblåsa användes urinblåsan från en gris.

De nya bollarna av läder var tunga och blev extra tunga då det var vått, för lädret sög upp vattnet. Bollen snördes ihop inför varje match, vilket tog tid. Skorna gav också en hel del arbete, eftersom man skulle spika läderdubbar under skorna. Efter matchen skulle de bort igen. Kläderna tog klubben hand om, men strumporna var ens egna, av ylle och mestadels med många stoppar.

Det berättar Lars-Inge Börjesson, vars far Börje Larsson var med om att starta BIF. Han var bland annat kassör under många år, en uppgift som Lars-Inge senare tog över. Han började självklart med fotboll som liten och spelade 539 A-lagsmatcher under sin aktiva tid. Nu följer han de flesta matcher inte bara i Brantevik utan även på bortaplan.


Ständig utveckling på planen

I början var olika grönområden fotbollsplan, så småningom mer fast vid Knutsvik. Det hade väl gått riktigt bra om här inte varit kohage under veckorna. ”Planen” var alltså inte så ren, vilket speciellt de så småningom utifrån kommande lagen ogillade. 1945 köptes marken till dagens idrottsplats. Den kunde invigas den 24 juli 1949 tack vare mycket och hårt ideellt arbete med dränering, planering, dikesgrävning, jordutrullning m m. Fyra år senare, 1953, invigdes omklädningsrum och ”festsal”. I den nybyggda paviljongen inrättades också Branteviks Folkbad för allmänheten och ortens skolbarn. Det gav en liten hyresinkomst. Behovet av lokaler ökade med tiden och klubbstugan har därför byggts ut vid flera tillfällen. Eskil Brantling är en viktig person bakom detta. De senaste byggprojekten genomfördes 2005 genom tillbyggnad av en övervåning och en kall och regnig januarihelg året därpå kom balkongdelen till.


Spelare och ledare

Första säsongen på den nya idrottsplatsen blev succé, inte minst genom ett framgångsrikt deltagande i YAcupen. Segrarna på hemmaplan kröntes av segermatch mot Ystads IF, som låg tre serier högre än BIF, inför 1400 åskådare. Vid semifinalen mot Borrby var åskådarantalet 1500. Det är ett publikrekord som inte slagits sedan dess. Finalen gick i Hammenhög mot IFK Ystad och segern med 3-1 över IFK Ystad var ljuv. 3 000 personer såg segermatchen, som fortfarande finns i många gamla brantevikares minne.

I början spelades det mot andra byalag i den närmaste omgivningen. På 1930-talet blev det mer ordnat spel i serier, Österlens Pokalserier. Flera segerpokaler kan ses i klubbstugan! På 1940-talet tog Skåneboll över administrationen av det som då blev Sydskånska serierna.

Under åren fram till slutet av 1990-talet flyttade sig laget mellan divisionerna för att slutligen hamna i division 7. På 2000-talet klättrade laget stadigt uppåt för att som Österlen FF, tillsammans med Skillinge IF år 2017 hamna i division 2.


För hela familjen

Branteviks IF har inte bara handlat om träning och tävlingar. Föreningen har varit en samlande punkt för social samvaro för både spelarna och deras familjer. Det har gjorts mycket trevligt under åren, intygar Eskil Brantling. När jag var liten gick hela familjen ofta till fotbollsplanen under helgerna, för att umgås men också för att här fanns en minigolfbana. Den försvann på 1960-talet. Även vi spelare hade mycket för oss. Något år bestämde vi att vi skulle betala 2 kronor var för varje mål vi släppte in. Pengarna använde vi till en resa för spelare med fruar och fästmör. Det var roligt och bra för sammanhållningen. Det är viktigt att man gör saker tillsammans, för både livet och spelet.


Österlen FF

ÖFF är en klubb som bygger på samarbete mellan olika fotbollsklubbar på Österlen. Branteviks IF och Skillinge IF är viktiga integrerade delar av Österlen FF. Tidigare har Rörums SK också varit med.

Vi hälsar även fler klubbar varmt välkomna i gemenskapen. Ambitionen är att skapa ett bra lag på Österlen.


Midsommarfirande, Loppmarknaden och inte minst Musik under stjärnorna har under senare år blivit några viktiga aktiviteter för samvaro och skapa de intäkter som behövs för att utveckla föreningen.